Bortenfor sol og vestenfor måne

”Legen vurderte meg som veldig suicidal. Så nå sitter jeg i en krok på rommet mitt og skjelver, mens nattevakten sitter å ser på meg. Jeg hater dette, hater å ha fastvakt. Hater å bli berøvet enda mer av friheten min en jeg allerede er, innelåst på dette stedet.”

Fire år er gått, litt over fire år siden jeg ble lagt inn på Valen. Fire år siden jeg i full panikk skrev inn disse ordene i notater på mobilen. Fire år siden jeg var så fjernt borte fra verden at de sa ordene ”psykotisk” for første gang. Det er vondt, vondt å tenke tilbake på noe som føles som et annet liv. Jeg husker ikke så mye, men jeg husker hvor vanvittig redd jeg hadde vært det siste året. Hvor vondt det var når hjelpeapparatet rundt sa jeg ikke var syk, når jeg fikk høre at sånne som meg ikke kunne bli psykotiske og når jeg fikk beskjed om at det var bare syke folk som trengte innleggelser, ergo, ikke meg.

Det er vondt at dette var livet mitt, uten at noen hjalp, uten at noen tok tak. Det er vondt at det som i utgangspunktet ikke var så alvorlig, endte opp med å bli veldig alvorlig. Det er så vondt at hjelpen kom så alt for sent. ”Hvorfor står det ingenting i journalen din om stemmehøring og hallusinasjoner?” spurte behandler på akuttposten. Jeg bare trakk på skuldrene, de som skulle hjelpe hørte jo ikke etter.

Jeg står i dag mye mer stabilt festet i bakken. Heldigvis. Ingen vet hvor lenge stemmene vil være der, om de blir der resten av livet eller om de forsvinner i morgen. Det vi vet at nå er jeg stort sett i stand til å takle de selv. Jeg skriker tilbake, jeg slår i bordet og sier at nei, jeg vil ikke høre på dere. Jeg er kommet så langt at jeg har fått jobbe som erfaringsmedarbeider, jeg får lov å bruke min stemme til å si hva som kan gjøres annerledes. Jeg får lov å stå foran mennesker og fortelle min historie, jeg får si hva som er lurt å gjøre. For helt ærlig, det er vel vi som har kjent det på kroppen som kan fortelle det best?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..