Mitt lille smertehelvete

Om bare 2 måneder er det 9 år siden jeg ble påkjørt og utviklet CRPS. 9 år i smertehelvete, 9 år med konstante brennende, verkende og stikkende smerter. Der jeg føler kroppen står i full fyr og ligger i press under en lastebil, samtidig. Når jeg plana livet mitt som barn så jeg for meg utdannelse, jobb, familieliv og ja, et normalt liv, et liv fullt opp av friske opp og nedturer. I stede ble livet mitt snudd på hode når jeg var 13, påkjørsel på skoleveien og starten på et liv fullt av smerter. Jeg viste det ikke da, heldigvis, at disse smertene mest sannsynlig skulle følge meg resten av livet. På sykehuset sa de at dette kom til å gå over, selv når jeg fikk CRPS diagnosen var de positive. Så unge mennesker som meg kom seg stort sett alltid. Og jeg begynte å kjempe, kampen for å lære meg å være borti foten igjen, kampen for å kunne gå ute krykker igjen. Den enorme kampen for å bli frisk fra CRPS. Jeg klarte etter mange ukers intens rehabilitering å stå, og etterhvert gå litt på foten. Problemet var bare at smertene var der, like og om ikke mer intense en før.

 

Jeg måtte lære meg å fungere på en ny måte, og jeg måtte legge om hele hverdagen min. Jeg som har slitt med spiseforstyrrelser siden før jeg var 13, fikk nå bare flere og flere psykiske plager. Livet mitt har, som de som har fulgt meg gjennom denne reisen har sett, vist seg å bli fryktelig tungt. Når jeg i flere år har hatt merkelappen alvorlig psykisk syk og kronisk psykisk syk, er det vanskelig å se noe positivt i det som har skjedd. Jeg har i løpet av de 9 årene med smerter vært rundt om i hele Norge på jakt etter noen som kanskje kunne hjulpet meg litt. Jeg har vært til over 10 ulike smerteleger, jeg har vært innom flere smerteteam, jeg har prøvd ut blokader, et titall av medisiner og trening, både i basseng og på land. Jeg har stått sånn på at smertene har blitt verre, fordi jeg har gjort for mye. Siste runde på rehabilitering fikk jeg beskjed om at jeg måtte kutte ut noe av treningen jeg drev med, spesielt dans (som jeg har elsket hele livet) fordi jeg gjorde ting verre. Jeg fikk spredning til halve kroppen fordi jeg gjorde for mye, over en litt for lang periode.

 

Jeg lurer på om det kommer en dag der jeg klarer godta smertene mine. Godta at jeg skal ha vondt fra jeg står opp til jeg sovnet, ja og på natten når jeg våkner av smerter. Godta at jeg mest sannsynlig aldri kan jobbe, som følge av smerter og av alt det psykiske, det psykiske kaoset som ingen vet hvor lenge vil vedvare. Noen sier jeg må lære meg å leve med vonde nedturer, noen sier jeg vil bli frisk. Men ingen vet, og det er vondt. Det er rart å tenke på at livet mitt ble snudd på hodet den dagen for nesten 9 år siden. Det er vondt å godta at jeg skulle bli så syk, så syk at jeg ble uføretrygdet i en alder av 21 år.

 

Jeg brenner for å få ut mer fakta og informasjon om hvordan det er å leve med kroniske smerter, og å jobbe seg opp og på frem fra ulike psykiske lidelser. Jeg deler mye av livet mitt, både det som er godt og det som er vondt. For jeg vil gjøre en forskjell, jeg vil ikke at alt det vonde som har skjedd skal være uten verdi. Jeg har holdt foredrag om CRPS og jeg har snakket åpent om det til venner og bekjente, og støttet mennesker jeg har kommet over på denne reisen som har CRPS. Jeg håper jeg en dag kan bruke erfaringen min fra å være pasient i helsevesenet i så mange år til noe positivt. Jeg har begynt litt, som erfaringsformidler, og det er godt, godt at alt ikke var uten nytte. Er det noe denne reisen har lært meg, så er det at du kan komme deg gjennom dager, som er mørkere en mørkest. Jeg har vokst som menneske, blir klokere og mer reflektert. Jeg har blitt kjent med fantastiske personer, som jeg ikke hadde blitt kjent med om jeg hadde vært frisk. Jeg tror aldri jeg vil klare være takknemlig for at livet ble slik, men jeg er glad for at jeg har blitt den jeg er, og møtt de jeg har møtt. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..