God jul

Jeg legger meg på puta med et smil om munnen. Det har vært en tøff, men likevel en veldig fin dag. Jeg har bakt lussekatter med fantastiske medpasienter, og jeg har smil, hoppet rundt og nynnet på julesanger. Det er noe nytt at det sitter mennesker rundt meg som heier så på meg, som sier jeg er bra nok, som ser alt arbeidet jeg legger i å komme meg gjennom dagen. Det er så godt å få høre at det du gjør er bra nok, når du selv ikke føler du får til noe.

 

I år ser jeg frem til jul for første gang på det jeg kan huske. Julen var vanskelig før jeg i det hele ble syk, for den skulle være så perfekt og fin, og jeg hadde det ikke perfekt og fint inni meg. De siste årene har vært sterkt preget av forsøk på å avslutte alt, angst, spiseforstyrrelse og tårer. Jeg har gruet meg så mye til jul at jeg har falt helt ut av virkeligheten. Men i år begynte jeg å høre på julesanger i oktober, jeg gikk amok når julepynten kom i butikken, og jeg begynte å bake julekaker før det i det hele tatt er lov å snakke om julekaker. Jeg smiler når jeg tenker på jul, jeg koser meg med å kjøpe og lage pakker til de jeg er glad i. Og det er så godt, det er så veldig godt.

 

Jeg gruer meg til jul også, den inneholder mange merkedager, dager som er ekstra tunge. Jeg har det vanvittig vanskelig, og å skulle holde humøret oppe i flere uker til virker umulig. Å være den smilende versjonen av meg selv hele julen er vel å håpe på litt for mange undre. Men valen har vist meg at julen kan være noe annet en bare vonde minner, de forteller meg at jeg har lov til å ha det fint, selv om jeg har det jevnt over veldig tungt. Jeg har lært meg å sette pris på tiden vi har sammen med de vi er glade i, å være i nuet, og ikke bare tenke på alt jeg skulle føle, alt jeg burde klare. For det er okei å føle at alt er vondt, selv når du smiler og egentlig skal ha det fint. Det er okei å ikke alltid ha det bra. Og dei er okei å ha det bra også, jeg har lov til å ha det bra.

 

Jeg sliter med å se at jeg klarer noe. At jeg gjør noe annet en å stå helt stille. Men dette er en konkret ting jeg kan ta tak i, det at jeg, etter mange mange år, ikke bare gruer meg til jul. Det er kanskje ikke all verden, men det er en start. Jeg trenger nok mye mye tid på å bli frisk, det er de ærlige med meg om her også, men jeg får den tiden det tar. Og jeg jobber, hver dag jobber jeg, og jeg håper at en dag, da kan jeg si til verden at jeg har det bra. 

En kommentar om “God jul

  1. Kjekt at du har gått kjenne litt på julekosen! Jeg tilbragte selv 2 julaftener innlagt og vet hvordan det er å bare ligge under dynen og eksistere i et mørke mens resten av verden danser videre. Ønsker det alt det beste! GOd jul!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..