LES: Jeg vil dø, Jeg vil leve!

Sterkt, viktig og utrolig bra skrivet. 

 


Jeg vil dø, Jeg vil leve!»
Jeg tror jeg har lest og hørt setningen «Jeg vil dø» minst tusen ganger i mitt liv, kanskje kan du også gange det med 10, eller la oss si 100.
«Jeg vil dø» er nærmest like vanlig som å si Hei i mine ører. Det er ett uttrykk jeg ikke lenger tar på alvor. Er ikke det ganske utrovekkende egentlig? De aller fleste får jo helt panikk når noen sier det, – først prøver de å snakke til vedkommende i over en time eller to, for å prøve få de til å skifte mening. Men når de ikke når frem, og fremdeles får høre: Jeg vil dø, ja da ringer de enten politi eller ambulanse på sekundet og vedkommende blir kanskje tvangs innlagt. Men viss vedkommende har sagt «Jeg vil dø» for ente gang, rettere sagt Ropt ulv ulv for mange ganger, er det ikke lenger noen som «bryr seg». For de tar det ikke på alvor. De tenker: Det er bare noe hun/han sier for å få oppmerksomhet.

Men det er ikke sant. Det er rett og slett helt feil!
Det er IKKE for oppmerksomhet, det er fordi de trenger hjelp!
Jeg tror svært sjelden på folk når de sier de ordene. Og jeg sier akkurat hva jeg mener og tror. Jeg sitter ikke å duller med de å sier: Stakkars deg stakkars deg.
For hva hjelper det? De trenger HJELP TIL Å MESTRE Å LEVE. De trenger ikke sympati, men empati! – de trenger at noen tar tak i problemene og gir de veiledning til å klare og orke å leve.
JEG reagerer ikke lenger med hysteri når jeg får høre det gang på gang av samme person, muligens pga mine egne erfaringer og tanker rundt det, men også får jeg har vært for lenge i systemet til å bli oppskaket over noe som helst lenger. Det er vell en «yrkes skade» jeg har fått etter 10 år i systemet.
Jo, jeg kan kjenne det gjør vondt inni meg når jeg får høre det av unge flotte mennesker. Men mest av alt blir jeg sint! – Ikke sint på dem, men på systemet som svikter dem.
Jeg tror i de fleste tilfellene at de virkelig ikke vil dø, men at de har det så vondt at de ikke vet hvordan de skal klare og makte å leve videre. For ordene demmes når ikke inn, kanskje har de ikke ett stort nok ordforåd heller til på bruke de ordene eldre mennesker hadde kunnet.
Innerst inne har de fleste ett lite lys av håp som stråler svakt, og det er derfor de sier «Jeg vil dø» – og ikke handler på ordene, for de ønsker, muligens ubevisst, at lyset skal begynne å stråle sterkere og sterkere fremover.
Det er ikke bare en person, men mange mange som har spurt meg opp i gjennom årene:
«Hvordan kutter jeg dypt? Kan du hjelpe meg?» Vær så snill fortell meg så folk tar meg på alvor, så folk får se hvor vondt jeg har det! Så jeg får hjelp!»
Er det ikke trist vell? Er det ikke ille at unge (også en del voksne) mennesker ikke får hjelp pa? grunn av manglende dybde i ett kutt? På grunn av hvor bredt såret er, hvor dypt, og om de må sys?
Er det virkelig slik legevakts ordningen, psykiatrisk akutt post og helse systemet generelt her i Norge skal fungere? Eller retter sagt: Ikke fungerer!
Skal mennesker måtte skade seg betraktelig for å få den hjelpen de trenger? Hvor har det blitt av ordene? Når har ordene og setningene mistet sin betydning og sin forståelse?
Man når ikke lenger frem med stemmen – er det da rart at folk tyr til drastiske handlinger?
Jeg svarer selvsagt: Jeg kan ikke fortelle deg hvordan du kutter deg dypt, jeg kan ikke være med på at du gjør deg selv vondt. Snakk med de rundt deg, da får du hjelp!»
Jeg føler meg som en jævla hyklerisk person akkurat nå, for sannheten er: Jeg vet at de aller fleste av dem ikke får help. Kommer du på legevakten med overfladiske kutt, tar de aller fleste legene deg absolutt ikke på alvor.
De steller kanskje med de, setter på plaster å sender deg hjem.
– Det er nesten så jeg noen ganger er fristet til a? si hvordan de gjør det, for da vet jeg i alle fall at de får hjelp og støtte! (dette gjør jeg selvsagt ikke)
Jeg vet av personlig erfaring hvordan legene tenker. Ikke er det bare jævelig å ikke få hjelpen man trenger, men på toppen av det hele føler man seg misslykket og totalt ydmyket. Det er jo som å si: «Haha, klarer du ikke bedre enn dette?»
Hvordan kan mennesker som jobber i helse sektoren måle smerten i anntall kutt, dybde og bredde?
De som skader seg selv er jo faen ikke ett hull i bakken som skal graves i diameter! Hvilken rett har de å bestemme hvem som har det vondest å trenger mest hjelp!
«Jeg vil dø» – er mange ganger det samme som å si: «Jeg vil leve !
– Luna Christensen –

6 kommentarer om “LES: Jeg vil dø, Jeg vil leve!

  1. helt fantastisk bra skrevet. og så sant som det er. har selv opplevd å kommet på legevakta med en liten overdose (ingen dødsfarlig). men sa klart fra både til ambulansen (når de fant meg til slutt), sykepleieren og legen, at jeg ville dø. og at jeg kom til å ta livet mitt når jeg kom hjem. men hjem det skulle jeg i mine øyne. og dette var ikke første gangen jeg kom inn med overdose. og har også vært inne mange ganger med kutt som måtte sys. men den gangen jeg faktisk sa sannheten, da var det ikke bra nok. jeg ble sendt hjem. ingen brydde seg. fått beskjed om at PAM ikke kan hjelpe meg.
    det skal ikke være sånn at et menneske må skade seg dypt og ille for å få hjelp. en skal ikke trenge å skade seg i det heletatt. det skal være nok å kunne si at en trenger hjelp pga det og det og det. også skal en få det.
    jeg får så vondt når jeg leser dette her, og hvordan helsevesenet i norge er. jeg blir flau på deres vegne. rett og slett. og jeg blir også sint på helsenorge.

    Liker

  2. Bra skreve og alt for sant. Trist. Tenk kor greit det hadde vert om det hadde hatt ein indikator som lyste rødt for å varsle korleis me har det med følelsane våre. Målt kor stor smerten var. Slik at me kunne fått hjelp etter behov ❤ da hadde vore noko da!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..